A szeretet apró tettei a nagyvilágból

a-szeretet-apro-tettei-a-nagyvilagbol

Matekos agy, tiszta szív

 

 

 

 

Orvosi vizsgálaton voltunk két lányommal, és utána beültünk egy kávézóba reggelizni. Mikor kijöttünk, „matekos agyú” lányom megjegyezte: „Anya, a pénztáros elszámolta magát.” Próbáltam elengedni a fülem mellett, de ő csak nem tágított. Erre elővettem a blokkot, és tényleg, a hölgy három helyett csak két kapuccsínóval számolt. A minimális árkülönbözet ellenére becsületből visszamentünk. A pénztárosnő azt hitte, többet számolt, elkezdett hát mentegetőzni. Mikor újra elmagyaráztuk, hitetlenkedve nézett ránk: „Először fordul velem elő ilyen. Végtelenül köszönöm.”

🇮🇹 (Olaszország)

 

Jelzett a lelkiismeretem

 

Tanítónő vagyok. Egy kisfiú jelentkezett dolgozat kiosztás után, hogy ugyanazokat a hibákat húztam alá, mint az osztálytársának, de ő rosszabb jegyet kapott. Először nem figyeltem rá, úgy gondoltam, biztos csak bosszúságában okoskodik. De az óra vége felé éreztem, hogy a lelkiismeretem nem hagy nyugton. Megkértem hát mindkét fiút, hozzák ki a dolgozatukat. Összehasonlítottam, és a gyereknek igaza volt: egyforma hibák, eltérő osztályzat. Megköszöntem neki, hogy bátran rámutatott az általam elkövetett igazságtalanságra, és lehetőséget adott rá, hogy jóvá tegyem.

🇮🇹 (Olaszország)

 

Tiszta lapot adtunk

 

Egyik sógornőm megkért rá, hogy nálunk lakhasson egy ideig és legyünk kezesei egy banki hitelhez. A lakásunk kicsi, de szívesen befogadtuk. Láttam a férjemen, hogy aggódik a hitel miatt, mert pár évvel korábban kölcsönadtuk neki egy bizonyos összeget, amit soha nem látttunk viszont. Mondtam a férjemnek, hogy elfogadom, bárhogyan is dönt, de azért hozzáfűztem, hogy ahhoz, hogy bárki meg tudja az életét változtatni, tiszta lapot kell az illetőnek adni. Vajon, nem így tett Isten is velünk? Ő aláírta a kezességet, és a sógornőm minden résztelét törlesztette, bár néha késve. Ami engem illet, azt érzem, továbbra is segítenem kell őt. Néha hosszan beszélgetünk, és ő közben megnyílik nekem, mintha a nővére lennék, felülmúlva a köztünk meglévő akadályokat.

🇵🇾 (Paraguay)

 

A váratlan ajándék

 

Néhány rokonunk, aki egy ideje eltávolodott tőlünk örökségi ügyek miatt, elfogadta a meghívást, hogy töltsenek velünk pár napot. De mikor jelezték, jönnének, nem épp a legmegfelelőbb időszak volt. Anyagi problémákkal küzdöttünk és arra sem volt időm, hogy szépen előkészítsem a lakást, ahogy szerettem volna. Aztán arra gondoltam, hogy a helyreálló békés kapcsolat a legnagyobb ajándék, és az egész családdal elhatároztuk, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy jól érezzék magukat. Meg is szerettük volna ajándékozni őket, de erre sem tellett, így végül a legkisebb fiunk rajzzal készült, a legnagyobb pedig egy köszöntő verssel. Az érkezésük előtti napon a férjem cégénél a dolgozók ajándékcsomagot kaptak. Kinyitottuk, és két karóra volt benne (egy férfi meg egy női): a váratlan ajándék rokonaink számára.

🇩🇪 (Németország)

 

  • megosztas-feliratkozas-tamogatas
  • Olvasóink támogatásának köszönhetően ez a cikkünk is ingyenesen hozzáférhető. Ha tetszenek írásaink, oszd meg őket barátaiddal, iratkozz fel heti hírlevelünkre, legyél te is a támogatónk!

Fotó: Kurt Bouda / pixabay

Forrás: focolariveneto.it, focolaremalta.org, Új Város 2019/3.

Fordította: Prokopp Katalin

Legújabb könyveink: